Grilis ir daržovės

GriliaiVasarai pagaliau imant šviesti ir artintis, griliai pasidaro aktualūs visiems, kas turi bent kokį žalią nuosavą plotą. Jame atšilus orams bus kažkas kepama. Kaip kepti grilyje ir ant jo?

Įsigyti grilį

Visų pirma, išsiaiškinkite, kokie griliai būna. Rasite ir atvirų šašlykinių, ir didelių puodų su dangčiais. Tam tikrus dalykus kepant geriau kepti atviresniame grilyje, kitus geriau užvožti. Griliais skiriasi ir savo dydžiu. Pačių didžiausių reikia restoranams, viešoms įstaigoms, o namams, savo šeimai pilnai pakanka ir mažesnio. Aišku, jeigu šeima labai gausi ir žinote, kad teks nuolat kišti ir kišti vis naujus ir vis kitus kepsniukus, daržoves, kad visi pavalgytų, tai galima ir didesnį pirkti – gal pavyks viską iškepti vienu kartu.

Užtikrinti saugumą

Reikia suprasti, kad griliai yra ne žaislai. Tai ugnies laužavietės, pritaikytos šiandieniniams poreikiams. Nuo senų senovės ugnimi gentyje rūpinasi tas, kas geriausiai ją moka pakurstyti, ši privilegija nesuteikiama bet kam. Tad ir jūsų kompanijoje grilio darbai turėtų būti patikėti tiems, kas moka juos atlikti. Reikia laikytis atsargumo priemonių, nekepti ant sausos žolės, šalia degių aplinkos elementų. Kylantis gaisras gali nusinešti viską, kas brangiausia.

Padegti ir laukti žarijų

Kepimui reikia žarijų, o ne pačios ugnies. Todėl neišvengiamai reikės kokybiško kuro, kuris galėtų virsti grilyjepasiliekančiomis žarijomis. Kepti reikėtų tik ant jų. Jos labai karštos, maistas tikrai iškeps. O kepti ant liepsnos yra labai pavojinga, nes maistas taip apskrunda, kad net apanglėja, jis pasidaro nevalgomas.

Anksčiau: paruošti daržoves

Prieš imantis kepimo, iš anksto reikia paruošti daržoves (mes tikimės, kad jūs išbandysite kepti būtent jas, o ne mėsą, nes mėsą kepti ir taip labai populiaru). Jų kepimui reikia pačias daržoves pamarinuoti. Užberti ant jų prieskonių, jas išvolioti juose. Nepamiršti česnako, svogūno – jie suteikia puikiausią kvapą ir skonį. Tuomet viską galima užmerkti į vyną, actą, medų ar kitą skystį, priklausomai nuo to, kokio poskonio norite. Išmarinuotos daržovės bus netgi skanios ir be kepimo. Bet iškeptos jos bus tiesiog tobulos. Kaip sumarinuoti mėsą, turbūt žinote iš anksčiau.

Susitvarkyti iki lietaus

Iškepus ant grilio daržoves, lieka nepamiršti susitvarkyti aplinkos. Nepalikti neužgesintų žarijų be priežiūros. Bet ir paties grilio nepalikti lauke stovėti amžiams. Vos atšals – iškart sutvarkyti. Jeigu paliksite jį stovėti ir per lietų, tuomet jo kokybė nukentės.

1 mintis apie “Grilis ir daržovės”

  1. Aš dažnai organizuoju grill vakarėlius pas save kieme, tai galiu pasakyti, kad tenka ruošti labai įdomų ir įvairų meniu. Visi draugai ateina su skirtingais norais, tai tenka grill’inti kiaulieną, jautieną, žuvį, paukštieną ar net žvėrieną. Taip pat turiu ir draugų veganų, kuriems pagrill’inu savo užaugintų paprikų( https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/paprikos ).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *